Kim Stanley Robinson. Three Californias Triptich / Кім Стенлі Робінсон. Триптих трьох Каліфорній(1984 – 1990)

По-перше, треба сказати про автора. А почав він з того що написав дисертацію з приводу мови творів Філіпа Діка. Знаючи це неможливо починати читати з певним острахомневже це новий Ф. Дік? Але ні. Написано дуже гарно, все дуже цікаво, ніяких мозкових вивертів.

Ну як і в будь якій класній фантастиці сам сюжет і вся історія побудовані зовсім не навколо фантастичних подій, а навколо людей та їх відношень одне з одним, та зі світом в цілому. У фантастиці яку можна сміливо називати літературою саме фантастична частина дозволяє легко і швидко створити будь яку ситуацію, яку важко емулювати у класичній літературі. Тому письменники які тяжіють до розглядання різноманітних соціальних експериментів чи альтернативних шляхів розвитку людства просто вимушені йти у фантастику. Як і завжди справжніх письменників у фантастиці мало, як і в будь якому іншому літературному стилі, але Робінсона можна сміливо ставити в один ряд з такими "чистими літераторами" від НФ як Хайнлан та іншими.

Всі три книги описують три різні, ніяк не повязані між собою світи (альтернативні всесвіти), але дії усіх трьох книг відбуваються у одних і тих самих географічних координатах і з одними й тими ж людьми.

http://www.goodreads.com/series/58577-three-californias-triptych

The Wild Shore / Дикий берег (1984)

Вибраний безпрограшний стиль ведення розповіді від лиця неосвіченого, але розумного від природи сільського хлопчака у постапокаліптичних США. До речі весь інший світ живе нормально, лише Америку бомбами закидали і патрулюють береги. Крім того американців обмежують у технологіях і безжально карають (лазерами з супутників піу-піу) за будь-які вдосконалення типу залізної дороги. Ну от і живить вони десь як перед початком індустріальної революції.

Що можу сказати це те що книга викликала бажання прочитати наступну частину трилогії.

http://www.goodreads.com/book/show/41128.The_Wild_Shore

The Gold Coast / Золотий берег (1988)

Цього разу у "паралельному" світі США не розбомбили, СРСР не розвалився, гонка озброєнь триває, так само як і триває урбанізація Каліфорнії.

Тут машини вже давно їздять без водіїв, існувати можна навіть не маючи ніякого діла та роботи. Але головна проблема – знайти своє призначення. Тому серед молоді є дуже популярною бунтарська діяльність – боротьба з батьками і озброєнням США. Ну і до купи вечірки з наркотиками та інфантильність у всьому.

Книга зовсім не схожа на попередню, але тримає у напрузі і несеться у своєму скаженому ритмі.

http://www.goodreads.com/book/show/41125.The_Gold_Coast

Pacific Edge / Край Тихого Океану (1990)

Цього разу зовсім вже не фантастика. Фантастичним є лише те що у світі виникли страшенні проблеми з питною водою і у результаті політика держав схилася до розумного використання природніх ресурсів та планування на багато років вперед своєї діяльності.

Дещо нудно читати книгу в які основним конфліктом є боротьба за будівництво нової будівлі "на он тому пагорбі, а не на тому". І зрозуміло чому саме ця книга остання в серії – якби вона була першою то далі ніхто б і не читав.

Це вже дійсно просто художня книжка з "фантастичною" передісторією спеціально призначеною для створення сюжету.

http://www.goodreads.com/book/show/41130.Pacific_Edge