Philip Jose Farmer. Riverworld / Філіп Хосе Фармер. Світ Ріки (1971-1983)

Серія цікава тим що автор вигадав цілий світ та правила існування в ньому, а згодом інші автори писали оповідання зі своїми героями в цьому світі.

http://www.goodreads.com/series/49120-riverworld

To Your Scattered Bodies Go Поверніться у свої зруйновані тіла (1971)

Книга яка власне описує весь світ Ріки – штучний світ у якому оживають усі хто помер з людей. Зустрічаються люди з різних історичних епох. Дехто намагається знайти відповідь на питання хто і з якою метою створив цей світ.

Називається він так через те що через усю планету неосяжних розмірів тече крутими поворотами ріка. Кілька кілометрів кожного берегу придатні для життя, далі йдуть неприступні скелі…

The Fabulous Riverboat Чарівний човен (1971)

Ще один дослідник світу Ріки має велику ціль – побудувати човен і дійти до витоків.

У світі Ріки до речі нема металу, і взагалі з ресурсами природніми доволі непросто. Їжа і легкі наркотики виникають у певний час в чашах які є у кожного жителя.

І якщо людина помирає у цьому світі то вона знову оживає у випадковому місті світу.

The Dark Design Темний задум (1977)

Книга мала б завершити серію, але вийшла настіІ льки великою за обсягом що довелося її розділити. Книга містить три історії.

У першій герой першої книги знову намагається дійти до кінця Ріки. В цей час світ починає змінюватися – люди нарешті вийшли з кам’яної доби і виникли технології. Також з невідомої причини припинилися відродження.

Також ми дізнаємося про присутність агентів творців світу що спостерігають за усим.

У другій історії знаходиться місцина із сховищами металів і виникає ідея на додачу до човна побудувати і повітряну кулю.

Третя історія якраз про подорож цією повітряню кулею. Мандрівники знаходять море на полюсі, таемничу вежу у ньому і відкривають багато чого нового…

The Magic Labyrinth Магічний лабіринт (1980)

Ще більше таємниць світу Ріки розкривається в цій книзі і відчайдушні мандрівники намагаються відремонтувати комп’ютер що керує світом. А того глючіть…

Gods of Riverworld Боги світу Ріки (1983)

Нарешті мандрівники отримують контроль над вежою що керує усім світом. І хоча таємницю виникнення світу і його призначення так і не вдається відкрити на заміну стає можливим управляти усім світом.

Це остання книга офіційної серії.

Tales of Riverworld (1992)

Quest to Riverworld (1993)

Це власне і є збірки оповідань дії яких відбуваються у світі Ріки. До написання долучилися різні автори. В книги також входять оповідання Фармера.

Ідея світу дозволяє зводити докупи будь-яких людей за бажанням. Хочеш – натравлюй Гітлера на Великого Інку, хочеш – зводь до купи Елвіса Преслі, Джона Ленона та Дженіс Джоплін. Оповідання у цих збірках безумовно більш цікаві і написані абсолютно різними "стилями".