Сіетл влітку

Трохи фотографій які було зроблено влітку 2008, але з того часу суттєво там мало що помінялося.

 

Сіетл мені дуже подобається – місто не надто велике, набагато менше за той же Дніпропетровськ. Центр можна пішки обійти вздовж і поперек за пару годин.

В той же час центр дуже насичений усілякими музеями, ринками, кафешками і парками.

 

Доволі тісні вулички які постійно стрибають то круто вгору, то вниз. Паркуватися тут треба вміти – тільки паралельне паркування (паралельно бровці) і рятує. Ми цього робити не вміємо тому або паркуємося на платних стоянках, або шукаємо відносно вільні вулиці на відстані від того що нам треба.

 

Добре що парковок вистачає. Це і невеличкі на кілька десятків машин приватні площадки, і ті ж місця на вулиці з паркувальними автоматами, і багатоповерхові парковки. У вихідні дні багато з них є безкоштовними. На платних зазвичай година коштує $$5-8, на весь день можна запаркуватися за $$12-15.

 

Ще Сіетл дуже цікаво спроектовано. За легендою місто утворилося з трьох маленьких мери яких ненавиділи одне одного і будували вулиці так щоб вони були непаралельними уншому місту. Тому в центрі чітко видно три вісі симетрії:

image

 

Спальний же район міста неймовірно щільно забудовано невеличкими будиночками з крихітними галявинками перед ними. Вулиці там настільки вузенькі що як іде машина в одну сторону то назустріч вже не проїдеш. Це через те що мало у кого є гараж і машини паркують на вулиці займаючи половину дороги.

Ми там іноді катаємося велосипедами. Треба сказати що трафік у спальних районах практично відсутній, це тільки і рятує.

 

Від нас (Редмонду, Кіркланду, Белєв’ю) найпростіше проїхати у Сіетл мостом через озеро. Але трафік там постійно високий і у певні години ледь рухається. Тому нарешті вирішили побудувати паралельний міст. А оскільки гроші на будівництво взяти нема де то міст зробили платним – ціна проїзду залежить від часу дня, в середньому десь $2 в одну сторону.

Оплата здійснюється автоматично – в машині є RFID наклейка яка зв’язана з рахунком з якого і беруть гроші. Рахунок теж поповнюється автоматично з банківського рахунку. Тож нічого вручну робити не треба, навіть пригальмовувати на мосту. Для тих у кого нема рахунку працює розпізнавання номерів і рахунок приходить поштою (при цьому ціна майже вдвічі вища).

 

Цю плату давно вже намагалися ввести, але люди весь голосували проти. І ось нарешті отримали схвалення більшості і почали…

Кілька років тому намагалися проштовхнути проект будівництва метро з Сіетлу десь в наший бік. Але проект не пройшов – довго (щось із 10 років), дорого (кілька сотень мільйонів) і були сумніви що це допоможе розвантажити трафік.

 

Сіетл доволі відомий у культурному плані – є тут і знаменитий симфонічний оркестр, звідси ж пішов такий стиль музика як гранж (Nirvana, Soundgarden Alice In Chains, Pearl Jam родом саме звідси), звідси ж Queensrÿche, Metal Church, тут знімають деякі відомі фільми і серіали. Зі спорту в Сіетлі в першу чергу є такі команди як Seattle Sounders (футбол), Mariners (бейсбол), Seahawks (американський футбол). Була баскетбольна команда Seattle Supersonics. В місті багато парків, а навколо ліса і озера. Гори і різні маршрути для походів та екстремального спорту.

 

З великого бізнесу Сіетл є домівкою для таких компаній як Microsoft, Boeing, Amazon, Nordstrom (мережа магазинів одягу), Starbucks, Nintendo of America, T-mobile (один з чотирьох найбільших мобільних операторів США), Seattle’s Best Coffe (мережа кав’ярень), Tully’s (ще одна мережа кав’ярень), Alaska Airlines (один з найбільших аероперевізників США), Providence Healh & Services (найбільша мережа госпіталів і п’ята за кількістю працівників компанія в США).

 

В цілому це місто в якому 9 місяців на рік майже щоденно йде дощ, тому його друга назва “місто дощів”. За статистикою саме в наших краях найменша кількість сонячних днів на рік, тому письменники і режисери саме в наших краях люблять селити вампірів і ман’яків.

 

Температура ж тут з точки зору українця практично не міняється – влітку до +25, зимою в районі +10. Раз на кілька зим на день-два випадає сніг, або настає мінусова температура що паралізує весь трафік.

З іншого боку тут постійно щось цвіте і весь рік щось з рослинності та є якраво-зелене.

 

Ось такий він – Сіетл! Приїздіть в гості – тут є що подивитися, але не так багато усього щоб швидко втомитися від великого міста.