Umberto Eco. The Name of the Rose / Умберто Еко. Ім’я Рози (1980)

 

 

Я особисто цю книгу оцінюю найвищим балом, навіть не дивлячись на те що багато хто каже “ну це його перша і не найкраща книга”.

Тим не менш, не дивлячись на зовсім не захоплені відгуки критиків свого часу книга була дуже популярною і навіть входить в учбову програму деяких університетів.

Популярність книги обумовлена декількома факторами. По-перше, це детективний сюжет. По-друге, книга містить багато деталей із життя монастирів (та і християнських діячів взагалі) середини XIV сторіччя. Книгу шаленно рекламували, особливо звертаючи увагу що автор є вченим, а саме професором, спеціалістом з масової культури, семіотіком, тощо.

Також книгу часто рекомендують як посібник з відповідних дисциплін, не зважаючи на те що це в першу чергу саме детектив з історичним антуражем (плюс трошки філософії і духу часу). Траплялися навіть випадки коли студенти європейських вузів готувалися до здачі відповідних (непрофільних) дисциплін за цією книгою, а не учбовими посібниками.

Ну і ще згадаю що є дуже непоганий фільм з такою самою назвою, і хоча він дещо не збігається з книгою (бо фільм є в основному середньовічним детективом), тим не менш фільм подивитись рекомндую теж.

http://www.goodreads.com/book/show/119073.The_Name_of_the_Rose