Мінус 8 кг за літо

Не сприймайте цей пост як мануал якому варто слідувати!

Отже на початку літа (як тільки почав робити тріатлони) я важив 87 кг. Це не те щоб багато, скоріше навіть десь в межах норми. За показником відношення маси жиру до м’язів якраз був на верхній межі норми.

Потім спробував змінити свою дієту і подивитися що з цього вийде. Зараз вага у мене в межах 79 кг, особливих змін зовні не видно. І чесно кажучи не впевнений на 100% відсотків що саме це дозволило трошки покращити результати. Теоретично кожен втрачений кілограм (до ідеальної ваги) дозволяє покращити результат бігу на 10 км на 30 секунд. Що ж, подивимося. Зараз, виходить, я маю бігти чисту десятку за 38:30 десь.

Спочатку про кілька міфів які дуже популярні щодо зайвої ваги і жиру:

  1. Так, жир береться саме з їжі, але це не означає що різко зменшивши споживання калорій ви почнете худнути. В нашому організмі механізми доволі прості – сигнал “стало менше надходити енергії” одразу призводить до реакції “треба менше споживати енергії”. Тіло продовжує зберігати жир і натомість їсть м’язи (їх легше потім наростити). Як результат постійна сонливість, відсутність енергії, пригнічений настрій, швидка втомлюваність, головні болі і так далі. Тому сигнали треба уточнювати – довгі регулярні тренування говорять що енергію треба розходувати на м’язи, а вагу знижувати. Від таких змішаних сигналів і починається спалювання жиру.
  2. Біг не є найкращим способом спалювання енергії. Присідання, наприклад, спалюють її набагато більше. Те що бігова еліта довгих дистанцій усі худі говорить лише про те що вони неймовірно багато калорій і їхні тіла знають що жир накопичувати не треба. Біг є основою будь-якого спорту оскільки “прокачує” серцево-судинну систему. Якщо ж ваша задача бачити перетворення жиру на м’язи то найкращий спосіб це зробити – качалка. Але бігати все одно не забувайте до і після тренувань чим би ви не займалися. Якщо ж біг є вашим основним або єдино можливим інтересом то знайте що схуднення почнеться коли ви в день будете пробігати від 15 км, і не просто пробігати, а саме на тренуваннях – інтервали, фартлеки, тощо.
  3. Жир це погано тому що зайва вага. Ні, неправда. Крім зовсім вже паталогічних випадків жир це погано в першу чергу через те що він ускладнює і уповільнює обмін речовин в організмі. Жир це не лише те що на животі і стегнах. Прошарки жиру є між усіма тканинами всередині тіла, м’язами, судинами…

Для підрахування відсотків жиру можна скористатися як вагами з такою функцією (наприклад цими), так і спеціальними пристроями (наприклад таким). Точність їх як правило в межах 10%, але це теж не погано.

Стосовно того що можна порекомендувати, а краще обмінятися думками з приводу знаходження опитмального проценту жира в тілі:

  1. Саме головне – зрозуміти в чому ваша ціль. Хочете краще виглядати в дзеркалі? Хочете підвищити результати у своєму улюбленому спорті? Хочете просто бути у трохи кращій формі? В залежності від цілі і способи досягнення її будуть різними. Якщо, наприклад, ваша ціль наростити м’язи то вага ваша скоріше за все навіть трохи зросте разом з тим як тіло буде виглядати все рел’єфніше – м’язи важчи за жир.
  2. Треба визначитися як ваша ціль виглядає у цифрах. Я хочу спробувати дійти до 75 кг і перевірити як це вплине на мої бігові результати.
  3. Треба розуміти що ви робите і як це впливає на ваш організм. Почитати стаття і книги буде дуже корисно. Я особисто рекомендую книгу Racing Weight, але в залежності від вашої цілі та виду активності вам може більше підійти інша література (кулінарна, медична, мотиваційна).
  4. Алкоголь є джерелом енергії яку організму незрівнянно легше використовувати ніж будь-яку їжу. Крім інших негативних ефектів алкоголь підсилює почуття голоду. Фактично усе що ви їсте разом з алкоголем перетворюється в жир (звісно спрощено). Також дуже погано впливає зневоднення спричинене алкоголем.
  5. Картопля у якості гарніру найгірший вибір. Рис трошки краще, коричневий рис краще за білий. Гречана каша, пшоно, вівсяна каша ще краще. А найкраще – кіноа. І взагалі – відкрийте для себе вегетаріанську кухню.
  6. Треба усе що ви їсте занотовувати. Навіть до того як ви змінили свою дієту і фізичну активність просто збирати статистику на протязі пари тижнів. Вже цей простий крок за кілька днів дозволяє більшості людей побачити найбільші проблеми в своїй дієті. Спробуйте – справді дуже дієво.
  7. Почуття легкого голоду насправді є спрагою. Відчули що хочеться щось погризти – попийте води. Якщо через 15 хвилин все ще хочеться значить це і справді голод Smile
  8. Ну і останнє, але теж важливе – слідкуйте за своїм станом. Вага, рівень гідрації, пульс і тиск, … Особливо якщо все це для вас щось нове.

Тепер що я робив. І знову ж повторю – не робіть так, порадьтеся зі спеціалістом:

  1. Алкоголь – дозволяю собі 0.3 пива раз на 2-3 тижні. По-перше, більше і не хочеться, бо то тренування, то змагання, ну і по-друге, навіть такої дози досить. Якщо ж таки приймаєте алкоголь то ОБОВ’ЯЗКОВО для усунення зневоднення приймати додаткову рідину. Скажімо після 1 літру пива треба прийняти стільки ж води. Це або середніх розмірів кавун з’їсти, або пару великих чашок чаю. Для вина вже треба приймати вдвічі більше рідини, для горілки – в 3-5 разів більше.
  2. Зменшити споживання червоного м’яса. Куриця та індичка краще, риба ще краще. А тофу або просто соя ще краще, але вже до цього треба звикати.
  3. UPD. Сири – о, це болюча тема. Я великий прихильник сирів, особливо твердих і блакитних. Авсе це містить поганий холестерин… Коротше так – твердий сир погано, блакитний (з пліснявою) краще, козиний ще краще, а творог взагалі добре.
  4. Фрукти не означають здорове харчування. У більшості фруктів насправді дуже небагато корисного, але забагато цукру. В цілому чим менше солодкий фрукт тим краще. А овочі краще за фрукти.
  5. Цукор не потрібен взагалі. Чай смачніший і ароматніший без цукру набагато, для іншого можна використовуват безкалорійний цукрозамінник.
  6. Ваш улюблений лимонад чи колу напевне можна знайти у безкалорійному варіанті: кола, пепсі, докрот пеппер, спрайт, маг, …
  7. Голодання – це я про цей пункт говорив “не повторюйте за мною”. Я робив так – один день на тиждень повністю виключаю м’ясо з раціону і пропускаю вечерю. І ще один день їм лише сніданок (без м’яса). Насправді це зовсім не складно і не боляче. Через те що ми харчуємося відносно непогано і регулярно запасів у нашому організмі вистачить і на довше голодання без особливих проблем. Але важко психологічно. Коли пропускаєш обід починається паніка “їсти, їсти!!!”. Як тільки перетерпиш обід то вечеряти вже і не сильно хочеться. А якщо пропустит і вечерю то на ранок ледь не примушуєш себе їсти.
  8. Своє голодання коли пропускаю два прийоми їжі роблю в той день коли у мене найменша фізична активністью – у пя’тницю я лише пробігаю зарядку і вечером розслабляюся у бані. Баня хороший спосіб потренувати серце і в той же час дати відпочити м’язам.
  9. Наступний ранок після бані все одно протипоказано будь-які навантаження, тож можна відносно довго відсипатися і лише в районі обіду організм приходить до тями.
  10. На всих продуктах перевіряю калорійність і вміст жирів. Насичені жири погано, транс-жири ще гірше. Лакриця, яку я раніше так не любив зараз є одним з моїх регулярних ласощів – одні калорії без жирів, саме те що треба після довгої велоподорожі чі пробігу (наприклад така).
  11. Спортивні напої з додаванням солі, електролітів та інших речовин засвоюються швидше за воду і покращують процеси доставки енергії у м’язи для відновлення.
  12. Не забувайте про мульти-вітаміни у пігулках щоранку – якщо щось не те натворили з дієтою то хоч не такі погані наслідки будуть.
    • Ну і кілька ресурсів:
    У кого які думки з приводу усього вищенаписаного, хто що підкаже?