Isaac Asimov. Foundation (1951-1993)

 

Один з найвідоміших НФ-серіалів. Охоплює майже 1000 років. Перекликається з іншими серіалами цього ж автора (наприклад "Роботи та Імперія").

Всі томи написані з розривом більш ніж у 40 років.

Prelude to Foundation (1988)

Власне 1-й том є спробою зв’язати цю серію з іншими серіями автора (так званий пріквел). Не дивлячись на обсяги читати доволі цікаво, матеріал не одноманітний. Також автор не страждав на хворобу через яку треба проводити головного героя/героїв через усі книги. Виняток хіба що робот з серії "Роботи та Імперія", але там фішка саме в тому що робот функціонує тисячі років.

Книгу можна читати як перед усією серією, так і після неї.

Цівілізація руйнується, а тут якраз один математик відкрив моделювання майбутнього. От на основі психоісторії і буде збудовано Фундацію.

Forward the Foundation (1993)

Це вже другий пріквел. Ага, буває і так.

Математик з попередньої книги стає Першим Міністром і починає готувати плацдарм для нової цивілізації на руїнах старої. Тобто він планує розвиток людства на наступні 1000 років, збирає ресурси для нового старту і тікає зі старої цивілізації буквально за мить до її падіння.

Дещо мелодраматично, але цілком пристойно.

Foundation (1951)

У цій книзі 5 великих оповідань утворюють один сюжет. Власне з цієї книги і почалася вся серія. До неї було написано і сіквели і пріквели.

Тут пояснення психоісторії, накопичення знань і взагалі багато про способи впливання на розвиток людства у довготермінових відрізках часу так само як і куди цьому людству треба розвиватися на думку автора.

Foundation and Empire (1952)

Як можна здогадатися з назви у книзі йдеться про конфлікт старої Імперії та ростучої Фундації. Все закінчується як і передбачив геніальний математик – Імперія сама собі відкушує голову і не здатна вести війну.

Другий конфлікт виникає міжторгівцями і Фундацією. Саме тут розкривається тема людей з надзвичайними можливостями (здатністю читати та змінювати людські емоції та спогади), а також Другої Фундації – фактично таємного уряду що своїми понадлюдськими здібностями контролює Першу Фундацію, а отже майже все людство.

Second Foundation (1953)

Залишки Імперії що підкорили Фундацію тепер керються героєм попередньої книги. І от у пошуках місцезнаходження Другої Фундації правитель починає битву розумів з іншими надлюдьми. І поки він цим займався в результаті так нічого і не з’ясувавши його Імперія розсипалася і Фундація відновилася.

Але після відновлення теж почала шукати Другу Фундацію. Через числені розриви мозку читача автор приводить нас до того що Друга Фундація знаходиться там де її і не думали шукати (у серці Старої Імперії), і взагалі всі події було сплановано нею разом із вирощуванням надлюдей.

Foundation’s Edge (1982)

Знищена Друга Фундація знову проявляє себе і її знову починають шукати. Як і міфічну батьківщину людства Землю.

Всі дії відбуваються через 500 років після подій попередньої книги.

Foundation and Earth (1986)

Всю книгу присвячено майже детективному пошуку Землі. Слідуючи міфам та документам від планети до планети дослідники шукаєть звідки ж таки пішло людство.