Alastair Reynolds. Revelation Space / Алістер Рейнолдс. Простір Откровення (2000-2007)

Alastair Reynolds. Revelation Space / Алістер Рейнолдс. Простір Откровення

Надзвичайно масштабна серія. І головне що відносно нова. Далеке майбутнє, людство широко розлетілося у просторі. І просто гіганські масштаби у часі.

В серії не лише простір, але і нові спільноти, технології, загадки і артифакти. Так само як і нові проблеми, хвороби і стаждання. При всьому цьому люди залишаються такими типовими людьми. Навіть якщо вони суттєво видозмінені.

Дуже сильна і серйозна серія. Не дивно що її порівнюють з Гіперіоном.

Revelation Space / Простір Откровення (2000)

Вивчення артефактів зниклої цивілізації, колонія з революціями, торгівля високими технологіями і нова загадкова епідемія що здатна вражати як людей так і машини (віруси-нанороботи).

На відміну від великої кількості популярного фантастичного чтива тут нічогт не пояснюється "з самого початку", автор просто кидає читача у світ і веде оповідання приблизно з середини. Про багато що треба здогадуватися самостійно, а щось так і залишається лише натяком.

Chasm City / Місто у Розломі (2001)

Дії відбуваються через кілька сотень років після дій першої книги.

Заплутаний сюжет в якому постійно по ходу відкриваються нові деталі і історії з минулого. В результаті головний герой з’ясовує що його підмінили і він не той за кого себе вважає. Ага буває і таке (:

Взагалі дуже серйозна (хоча в цій книзі переважно пригодницька і бойова) фантастика, те чим жанр може пишатися.

Redemption Ark / Ковчег Спасіння (2002)

Ще через певний час після дій двох попередніх книг. Лише в цій книзі стають зрозумілими певні речі з першої книги.

Основний мотив – щоб зберегти життя у Всесвіті треба його планомірно знищувати не даючи розвинутися до того стану коли воно починає загрожуванти існуванню інших.

Усілякі прадавні машини, надпотужна зброя і людство як пригальмований у розвитку вид що лише но почав проявляти ознаки розумності.

І вимерлий вид гіганських слимаків що їхній останній представник є об’єктом експлуатації та знущань у другій книзі виявляється свого часу тікав від тих же машин що з ними зустрілося людство.

У серії є ще 2 не прочитані поки що книги:

  • Absolution Gap (2003)
  • The Prefect (2007)