2011-09-21-Чічен-Іца

Бути в Мексиці і не побачити одне з чудес світу – цього б ми собі не простили.

Спочатку трохи інформації (як я її запам’ятав від гіда, що, до речі, не зовсім співпадає з тим що я знав до того). Самі майя прийшли на Юкатан з Азії і їхні мові дуже близькі до китайських. Оригінально назва міста звучить близько до “Чін-Чен-Ча”. Там просто тих звуків “ч” різних дофіга у них.

Вокзал туристичного агенства

 

Півострів Юкатан сьогодні є одним з найбільш екологічно чистих районів на Землі. У них нема ні виробництва, ні промисловості, ні сільського господарства. Причина тому – відсутність корисних копалин, води та родючої землі. Земля у них – суцільне каміння змішане з глиною. Навіть так звані джунглі переважно складаються з акацій та інших колючок і ледь-ледь перевищують зріст людини. Дороги стелять просто на земляні насипи притрушені якимось піском – наскільки багато каміння.

Церква побудована іспанцями (скоріше за все з каміння з розібраної піраміди)

 

Цивілізація Майа не знала металу, коней/віслюків – усе робилося кам’яною зброєю і тягалося вручну. Тим не менш вони зробили свого часу просто неймовірні досягнення у математиці, астрономії та масовому принесені людей в жертви. Тим більш вражаючими є їхні досягнення.

Імперія Майя включала в себе просто таки неймовірні за обсягами території – Юкатан, Беліз, Гватемалу, Гондурас, …

Типова земля і “джунглів”

 

Відомо точно про два періоди Майя. Класичний період коли були зроблені основні відкриття. Нащадки тих майя і досі живуть навколо невеличкими селами від 20 до 900 людей. Вони не мають уявлення про медицину, більшість з них неписьменні, сільського господарства практично нема (рідко де побачиш невеличкі клаптики кукурудзяних полів – землі нема і поливати нема чим), промисловість відсутня, свійських тварин практично нема (бо нема чим годувати). Єдине чим вони зараз заробляють на життя так це виготовленням сувенирів для туристів – маски, календачі, фігури з каміння, срібні вироби, текіла. Всі майя низькоріслі (мені по плече), з великими круглими головами, виразними носами і фігурами як колони (що плечі, що талія, що стегна – все одного діаметру). А жінки у них всі без винятку на одне обличчя. Особисто я не змог би розрізнити двох.

Магазин сувенирів

 

Ті майя з класичного періоду були доволі мирні. В жертву приносили усього лише одну людину на рік (незайману дівчину 19-20 років) яку перед тим задарювали і розкормлювали. В жертви йшли добровільно (це була честь) і стрибали самостійно у спеціальний колодязь в піраміді.

Не знаю наскільки все це автентичне, але доволі красиво вишито

 

Через 200 років до них прийшли тольтеки і почалося те що називається “післякласичним” періодом. То були жорстокі ман’яки і фанатики. При них кров лилася рікою. Кожен з місяців був місяцем кривавих жертв – в один місяць масово вбивали немовлят (сотнями на день), в інший молодих жінок, потім рабів і так далі.

Причина в тому що тольтеки вважали себе обраним народом задача якого підтримувати хід і горіння Сонця. Власне щоб примусити Сонце рухатися треба приносити в жертву бога якогось. Але богів мало, швидко скінчаться, можна замість одного бога використати кілька сотен людей.

Якийсь аристократ розкошує на троні

 

На вершинах пірамід стояли спеціальні стовби на які людину клали так щоб вона вигиналася дугою і вирізали серце обсидіановим ножем. Жертва ще кілька секнд могла спостерігати соє пульсуюче серце в руках жерця. Потім одним ударом відрубали голову і кидали голову і тіло вниз. Ясно що кам’яним топором перерубати шию з одного удару неможливо тому перед видовищною процедурою жертві перерізали м’язи, але залишали цілими артерії і хребет так щоб не померла передчасно.

Провалля у землі з пресною водою з глибин, таких по всьому півострову ледь не 3000

 

Жертв було настільки багато що вся велика піраміда (далі на фото) була повністю залита кров’ю, а поруч виростали піраміди з обезглавлених тіл і голів. Дивитися на процедури збиралося десятки тисяч людей (деякі історики говорять про 45-60 тисяч). Через якісь 100 років їх цивілізація зникла без сліду, міста загубилися у джунглях, населення здичавіло і все забуло.

Коротше ті ще ман’яки були. До речі тольтеки, які швидко стали аристократією (а майя відповідно стали бидлом) були високими і стрункими і сильно зовні відрізнялися. На сьогодні їх практино не залишилося.

На круглому невисокому постаменті виставляли подарунки для дівчини яка приносила себе у жертву богу дощу

 

На момент коли дослідники знайшли піраміди вони були сильно зруйновані тому більшість з них відновлено і відбудовано заново.

Тут жерці проводили свої рітуали

 

Ще 10 років тому туристи спокійно видералися на піраміди і взагалі ходили де хотіли. Зараз ще більша частина міста перекрита, на піраміди не те що залазити, навіть торкатися їх не можна.

Одна з відновлених пірамі – ця була календарем

 

Також кажуть що ще 2-3 роки тому так багато автобусів в Чічен-Іцу не ходило – не було нормальної дороги і без запаски, вірніше чотирьох, їхати було ризиковано. Сьогодні ж там нормальна двополосна дорога, по дорозі ресторани і ринки з виробами. Будують ще 2 смуги дороги.

Так виглядає невідновлена піраміда

 

Ну і власне велика піраміда далі на фото.

 

Просто уявіть що все це залите кров’ю жертв і десь до висоти 2-3-ї великої ступені вкрито тілами…

 

На багатьох пірамідах зберіглися написи (так, це не просто малюнки, але ще й написи).

 

Вся подорож зайняла у нас майже повний день – виїхали о 7 ранку, повернулися десь в 8 вечора.