Neal Stephenson. Show Crash / Н. Стівенсон. Лавина (1992)

 

Це одна з найкращих книг в стилі кібер-панк які я взагалі читав. Чесно кажучи я кібер-панк не надто люблю, але ця книга це просто щось!

 

 

У книзі багато чисто “технологічних” штучок і ідей, але автор на них не акцентує і не зациклюється. Також тут присутнє переплетення віртуальної реальності із реальною реальністю. На цьому усе і побудовано.

 

Ну і крім того на планеті панує анархія. Звісно важко сказати як воно буде насправді при повній анархії, без держав і урядів. Але у автора вийшло класно і реалістично. З одного боку страшнувато і якось незахищено, а з іншого більше свободи, більше відповідальності за свої вчинки і більше необхідності думати над тим що робиш.

 

Сюжет приблизно – так само як для комп’ютера можна написати вірусний код і доколупатися аж до BIOS, так і для людини можна задіяти ті первісні механізми що відповідають за розуміння мови. При цьому “мовою програмування” слугує протомова сприйняття якої вбудовано в наший мозок. Розкручується ідея Вавілонської вежі і всієї супутньої міфології.